Koopgids voor autorampen: wat je moet weten en wat het kost

guide to car ramps
Fout gekozen autooprijplaten kunnen gevaarlijk zijn - lees welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Liked this post? Share with others!

Als je autooprijplaten wilt kopen, zul je merken dat de juiste kiezen niet zo simpel is als het lijkt. Je moet rekening houden met verschillende dingen, zoals het gewicht van je auto, het materiaal waarvan de oprijplaten zijn gemaakt en waarvoor je ze wilt gebruiken – bijvoorbeeld voor een snelle olieverversing of uitgebreid werk onder de auto. Hoewel je al oprijplaten kunt kopen vanaf 30 euro, kan het kopen van verkeerde oprijplaten gevaarlijk zijn en schade veroorzaken. Door goed te begrijpen wat de verschillen zijn tussen plastic, aluminium en stalen oprijplaten, en hoeveel gewicht ze aankunnen, kun je een veilige en praktische keuze maken.

Vergelijk draagvermogen oprijbokken

Bij het kiezen van oprijplaten moet je goed letten op het maximale draagvermogen om er zeker van te zijn dat ze je auto veilig kunnen dragen. Je kunt verschillende modellen makkelijk vergelijken door naar het maximale draagvermogen te kijken, dat fabrikanten meestal in zowel kilo's als pounds op de productspecificaties vermelden. Het belangrijkste is dat je oprijplaten kiest die minimaal 20% meer kunnen dragen dan het gewicht van je auto, voor extra veiligheid. Thuismonteurs hebben veel voordeel van het compacte ontwerp en de draagbaarheid vergeleken met volledige hefbruggen.

  1. Lichte oprijplaten (900-1800 kg): Perfect voor compacte auto's en kleine SUV's
  2. Middelzware oprijplaten (1800-2950 kg): Geschikt voor middelgrote trucks en grote SUV's
  3. Zware oprijplaten (2950+ kg): Gemaakt voor grote trucks en bedrijfsvoertuigen

Vergelijkingstabel hefcapaciteit

Veiligheid en betrouwbaarheid hangen sterk af van het kiezen van autooprijplaten met de juiste gewichtscapaciteit voor je auto. Om de juiste oprijplaten te kiezen, moet je het gewicht van je auto vergelijken met de aangegeven capaciteit van de oprijplaten. Zorg hierbij voor een goede veiligheidsmarge. Gebruik bij het berekenen altijd het maximaal toelaatbare gewicht (GVWR) van je auto, niet alleen het leeggewicht.

Type auto Aanbevolen capaciteit Populaire oprijplaat modellen
Kleine auto's 4.000-6.000 kg RhinoGear SportRamps
SUV's/Pick-ups 8.000-12.000 kg Race Ramps XT
Zwaar vervoer 16.000-20.000 kg BIL-JAX Industrial

Kies oprijplaten met een capaciteit die minstens 50% hoger ligt dan het gewicht van je auto voor een goede veiligheidsmarge. Bijvoorbeeld: weegt je auto 4.000 kilo, kies dan oprijplaten die geschikt zijn voor minstens 6.000 kilo. Vergeet niet om extra gewicht van lading of aanpassingen aan je auto mee te rekenen. De gewichtscapaciteit moet duidelijk op de oprijplaten staan. Het is belangrijk dat je deze grenzen nooit overschrijdt.

Gewichtsgrenzen per model

Het is belangrijk om de specifieke gewichtslimieten van verschillende autooprijplaten te begrijpen om een goede keuze te maken. Als je verschillende modellen vergelijkt, zie je dat lichte plastic oprijplaten meestal 2.000 tot 4.500 kilo per paar kunnen dragen. Stalen oprijplaten kunnen zelfs 6.000 tot 12.000 kilo per paar aan.

Voor gewone personenauto's kun je het beste oprijplaten kiezen die minimaal 1,5 keer het gewicht van je auto aankunnen. Populaire modellen zoals de RhinoGear 11909 kunnen tot 12.000 kilo dragen, wat genoeg is voor de meeste auto's en lichte vrachtwagens. De Race Ramps RR-40, gemaakt van speciaal composietmateriaal, kan 6.000 kilo dragen.

Let goed op zowel het draagvermogen per oprijplaat als per paar, want deze zijn niet altijd het dubbele. Een oprijplaat die 2.500 kilo per stuk kan dragen, heeft soms een maximum van 4.500 kilo per paar vanwege veiligheidsredenen. Voor zwaardere voertuigen zijn er professionele opties zoals de OTC 5269, die tot 20.000 kilo per paar kan dragen, of de Omega 32107 met versterkt staal die 16.000 kilo aankan.

Prijzen van professionele oprijbokken

Als je op zoek bent naar professionele autorampen, vind je instapmodellen vanaf ongeveer 200-300 euro per paar, terwijl middenklasse opties meestal tussen de 400-800 euro kosten. Hoogwaardige professionele rampen van premium merken kunnen variëren van 1.000 tot 2.500 euro, en bieden betere duurzaamheid en een hoger draagvermogen voor regelmatig gebruik in de werkplaats. De kwaliteit die je kiest moet passen bij hoe vaak je ze gaat gebruiken. Duurdere, stevigere modellen zijn een goede investering voor professionele monteurs en drukke garages. Voor specifieke hefbehoeften bieden hydraulische kriksystemen extra veelzijdigheid en de mogelijkheid om de hoogte nauwkeurig aan te passen.

Prijsklassen voor commerciële producten

Professionele autorampen zijn een flinke investering, met prijzen tussen de 300 en 2.000 euro per paar. De instapmodellen, gemaakt van stevig staal met een draagvermogen van 4.500 tot 5.500 kilo, kosten meestal tussen de 300 en 500 euro. De middenklasse rampen met extra veiligheidsvoorzieningen zitten in de prijsklasse van 500 tot 1.000 euro.

Voor professionele garages en regelmatige gebruikers zijn er luxe rampen tussen de 1.000 en 2.000 euro. Deze hebben handige extra's zoals verstelbare hoogtes, bredere platforms en kunnen meer dan 9.000 kilo dragen. Deze duurdere modellen hebben ook anti-slip oppervlakken, betere oprijhoeken en zijn steviger gebouwd voor dagelijks gebruik.

Bij het kiezen van professionele rampen moet je rekening houden met extra kosten zoals verzending. Door het zware gewicht kan dit 50 tot 200 euro extra kosten. Ook accessoires zoals wielblokken of opbergoplossingen komen er nog bij. Het is slim om naar je behoeften op lange termijn te kijken. Duurdere rampen kunnen voordeliger zijn dan goedkope rampen die je vaker moet vervangen. De meeste professionele rampen hebben een garantie van 1 tot 5 jaar, wat aangeeft hoe duurzaam ze zijn en hoeveel vertrouwen de fabrikant erin heeft.

Kosten per kwaliteitsniveau

Professionele autorampen zijn er in drie prijsklassen met verschillende kwaliteitsniveaus. In de instapklasse, van 100 tot 250 euro, krijg je basic stalen rampen die tot 6.000 kilo kunnen dragen. Deze zijn geschikt voor personenauto's en lichte vrachtwagens. Ze zijn stevig genoeg voor regelmatig gebruik, maar hebben een eenvoudige afwerking en weinig extra's.

In het middensegment, tussen 250 en 500 euro, zijn de rampen duurzamer gemaakt met betere materialen en hebben ze meer veiligheidskenmerken. Je ziet betere lassen, sterkere ondersteuning en antislip oppervlakken. Deze rampen kunnen tot 12.000 kilo dragen.

De topklasse rampen kosten tussen de 500 en 1.200 euro of meer en zijn gemaakt van vliegtuigaluminium of hoogwaardig staal. Deze rampen hebben handige extra's zoals verstelbare hoogtes, grotere platforms en kunnen meer dan 20.000 kilo dragen. Je betaalt voor precisie-techniek, goede roestbescherming en professionele veiligheidsvoorzieningen die aan alle normen voldoen. Deze rampen zijn vaak gecertificeerd door keuringsinstanties en komen met uitgebreide garantie.

Controleer stabiliteit voor gebruik

Voor je veiligheid moet je voor elk gebruik controleren of je autooprijplaten stabiel staan. Zorg ervoor dat de oprijplaten goed geplaatst zijn en niet kunnen verschuiven tijdens het gebruik, want instabiele oprijplaten kunnen ernstige ongelukken veroorzaken. Voordat je je auto op de oprijplaten rijdt, moet je controleren of ze op een vlakke ondergrond staan en goed uitgelijnd zijn met je wielen.

  1. Plaats de oprijplaten op een stevige, vlakke ondergrond. Vermijd gras, grind of oneffen bestrating die de stabiliteit kan beïnvloeden. Controleer of beide oprijplaten precies evenwijdig aan elkaar staan.
  2. Test de grip van de oprijplaten door stevig op elke plaat te duwen als ze leeg zijn. Controleer of ze niet schuiven of wiebelen, en kijk of alle anti-slip onderdelen nog heel zijn en goed werken.
  3. Meet de afstand tussen de oprijplaten om te zorgen dat deze overeenkomt met de breedte van je auto's wielen. Markeer daarna de grond met krijt zodat de oprijplaten tijdens het werk op de juiste plek blijven staan.

Als je hebt vastgesteld dat de oprijplaten stabiel staan, kun je voorzichtig je auto erop rijden. Vergeet niet je handrem aan te trekken en wielblokken achter de achterwielen te plaatsen voor extra veiligheid. Sla deze stabiliteitscontroles niet over, want ze zijn belangrijk voor je veiligheid als je onder je auto werkt. Controleer altijd of je oprijplaten het gewicht van je auto kunnen dragen voordat je met onderhoud begint.

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.

Learn how we helped 100 top brands gain success